Press

 

Kraljevski Dvor 24. maj - Kraljevsko veče vina:


http://rapidshare.com/files/237621595/RWC_-_24.05._Royal_Palace.rar - 43 MB
http://rapidshare.com/files/237606978/24.5.rar- 2.6 MB

 

Beli Dvor 16.-18. maj - Ocenjivanje:


http://rapidshare.com/files/237756524/18_May_2009.rar - 125 MB
http://rapidshare.com/files/237650264/16_May_2009.rar - 156 MB

 

Portreti degustatora:


http://rapidshare.com/files/237606069/Portraits_of_wine_tasters.rar - 19.6 MB

UPUTSTVO:

1. kliknite na link koji želite da preuzmete
2. kliknite na taster "FREE USERS" i sačekajte 30 sec
3. kliknite na taster "DOWNLOAD"

Iznad ćete pronaći linkove do naših press fotografija. Svi linkovi su
komprimovani fajlovi u "RAR" formatu, za dekomprimovanje je neophodan program WinRAR ili WinZIP.

 

„KRALJEVSKO VEČE VINA" U KRALJEVSKOM DVORU

Beograd, 24. maj 2009. - „Kraljevsko veče vina - Royal Wine Night" održano je danas u Kraljevskom Dvoru na Dedinju. Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar, Princeza Katarina i Princeze Natalija i Irina Strozzi iz Toskane bili su domaćini svečanosti. Istovremeno, ovo je bila i divna prilika da se prikaže izložba ruža u organizaciji Kraljevskog udruženja ružara, čiji je pokrovitelj Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar, kao i za godišnje okupljanje Dvorskih liferanata.


U periodu od 16. do 18. maja u Belom dvoru, na prvom međunarodnom takmičenju vina "Royal Wine Challenge", tri ocenjivačke degustacione komisije sastavljene od najpriznatijih evropskih i srpskih degustatora ocenile su 330 uzoraka vina iz 15 evropskih zemalja. 

Među vinima iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Češke, Francuske, Nemačke, Mađarske, Italije, Makedonije, Slovačke, Slovenije i Španije, vina iz Srbije imala su udeo od 35 odsto, što posebno govori o međunarodnom značaju ovog ocenjivanja.

Bodovanjem do 100, metodom OIV-a, Međunarodne Organizacije za lozu i vino, vina su ocenjivana u 6 različitih kategorija (bela suva vina, roze vina suva i polusuva, crna vina, penušava vina, dezertna vina i specijalna i pojačana vina). 

Tokom zvanične ceremonije, govore su održali Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar II, Princeze Natalija i Irina Stroci, g-đa Vidosava Džagić, potpredsednik Privredne komore Srbije, g-din Gvozden Radenković, predsednik Udruženja vinogradara i vinara Srbije i g-din Milijan Jelić, ispred tima Royal Wine Challenge i g-đa Barbara Tamburini, jedna od sudija. 

U svom govoru, Prestolonaslednik Aleksandra je posebno naglasio: „Meni i mojoj supruzi predstavlja ogromno zadovoljstvo da Vam poželimo dobrodošlicu na Kraljevskom Dvoru povodom Kraljevske večeri vina. Ovo je veoma važan događaj za srpske proizvođaće vina, za razvoj njihovog poslovanja, povezivanje sa kolegama širom sveta, a istovremeno i za ekonomski razvoj Srbije. Iskreno se nadam da će ovaj skup omogućiti srpskim vinarima da se promovišu u svetskim okvirima, i želim Vam svima mnogo uspeha u budućnosti."

Posle Nj.K.V. Aleksandra II. se obratio gostima gospodin Milijan Jelić svojim govorom:
Vasa Visočanstva, drage Princeze, preosveceni Vladiko, gospodo ministri, vaše ekselencije, kolege vinari, dame i gospodo, braćo i sestre.

Kada čovek poželi od srca ono što je Bogu milo onda se i nebo i zemlja ujedini da mu tu želju ispuni. Očigledeno je Bogu bilo milo da se danas u ovom sastavu saberemo na ovom veličanstvenom mestu, u Kraljevskom Dvoru, i proslavimo prvo i jedino Kraljevsko ocenjivanje vina na svetu.

Samo istina i ljubav mogu roditi tako sjajnu ideju i dati snage i energije da se ona i ostvari. I istina i ljubav utkane su u vino, tako da nije bilo teško savladati sve prepreke. Bilo ih puno, ali su samo potvrđivale značaj ideje i time nam davale još snage da se ova ostvari.

Sve je počelo na jednom svetskom sajmu gde nas je vino spojilo sa dragim i plemenitim Princezama Strozzi. Ali nije nas spojilo i zbližilo samo vino. Domaćin porodice Strozzi je nekada davno zaslužio plemićku titulu Princa za zasluge prema svom narodu, a naše drage Princeze, u duhu svojih predaka i svoje vere odlučuju da pomognu i svom pravoslavnom plemenu.

Tako je rođena ideja RWC. Ali i ova je mogla ostati jedna od sjajnih nerealizovanih ideja da njeno ostvarenje nije podržala Kraljevska porodica Srbije na čelu sa našim najvećim domaćinom Nj.K.V. Aleksandrom II Karađorđevićem.

Ideju su realizovali mladi ljudi, deca Srbije koja umeju da misle, koja su obrazovana i vaspitana i koja su videla sveta.

Najveća vrednost Kraljevskog ocenjivanja vina biće u tome ako postane model kako ostvariti i druge, veće ideje.

Dvanaest ocenjivača iz Evrope proveli su tri dana u Beogradu i razišli se po svetu da pričaju o neočekivano visokom kvalitetu vina koja su probali na Belom Dvoru.
Njima je vino pomoglo da saznaju deo istine o Srbiji i srpskom vinu, a nama i našim potomcima neka pomogne da živimo u istini. Neka svako od nas misli, govori i radi isto, da živimo u duhu naše vere i našeg jezika, jer ni jedan jezik ne dočarava istinu kao naš. Istina je ono što je uvek isto."

Zatim je Prestolonaslednik svečano uručio zvanje Dvorskog liferanta g-dinu Milijanu Jeliću, vlasniku Vinarije Jelić.

Objavljivanje zvaničnih rezultata i proglašenje pobednika takođe je održano u okviru „Kraljevske večeri vina".

U odnosu na broj poena, vina su nagrađivana bronzanim, srebrnim, zlatnim i velikim zlatnim medaljama, a najbolje ocenjeno vino u svakoj od navedenih grupa posebno je nagrađeno.

Šampionske medalje: u kategoriji belih suvih vina - Terroir la Cra, Macon Ige 2006, Domaine Fichet (Francuska), u kategoriji penušavih vina - Zlatna penina, Radgonske gorice (Slovenija), u kategoriji crvenih vina - Premium Reserva 2001, Valduero (Španija), u kategoriji dezertnih vina - Chardonnay 2007, Bodren (Hrvatska), a u kategoriji specijalna i pojačana vina - Bermet 2007, Vinarija Aleks (Srbija).

 

 

 

Vesti

ostale vesti